8 stappen voor het doorvoelen / laten zijn van emoties

Emoties, we ervaren ze allemaal. De ene voelt prettiger dan de ander. Waarom is dat eigenlijk zo? Waar hebben we geleerd dat een emotie zoals boosheid, angst of verdriet niet mag bestaan of dat deze er niet mogen zijn? Komt dat bijvoorbeeld vanuit jouw opvoeding en daarbij bepaalde overtuigingen? Voel en denk daar eens over na.

Ook het punt dat we allemaal ‘happy’ willen zijn of moeten zonder daarvoor eerst door de modder gaan. Mag je kwetsbaar zijn? Herkenbaar voor jou? Dan heb je wellicht iets aan deze stappen om jouw emotionele rugzak op te ruimen voor meer licht en rust.

Wij als spirituele wezens hier in de stof op aarde als mens ervaren meer dan alleen emoties. Je bent je emoties niet, je ervaart ze. We hebben naast ons energetische lichaam (emoties, chakra’s etc.), een mentaal lichaam (gedachten), een fysiek lichaam en een spiritueel lichaam (hogere zelf/ziel).

Wil je jouw rugzak verlichten dan werk je holistisch, met alle lagen en alle lichamen. Per lichaam zijn er weer talloze technieken die kunnen ondersteunen bij het verwerken, verlichten en opruimen van jouw rugzak. Zo ook voor het doorvoelen van jouw emoties.

“Voelen creëert ruimte”

In alle lagen en lichamen komen in een proces emoties vrij. Een emotie er laten zijn geeft ruimte om op te lossen en te helen. Als een emotie er mag zijn zonder dat je er wat van vindt word de emotie lichter in jezelf. Je hoeft er alleen maar naar te kijken en te voelen. Dit is heel spannend, de weg naar jezelf toe is durven, willen en het jezelf geven en gunnen. Alle emoties mogen gevoeld worden, zij vertellen je iets op je pad. Zodra je alleen maar in vreugde wilt leven en de rest wegstopt of een ander de schuld geeft verberg je veel weerstand in je lichaam en geest. Dit gaat op den duur klachten veroorzaken. Jouw lichaam en geest gaan signalen geven om dit op te lossen en te helen. Help jezelf door er naar te kijken, wat wil het me zeggen?

Je kunt deze oefening in alle rust zo vaak als je wilt doen, maar soms word je wel eens overvallen door een emotie, wat doe je dan?

 • Ga met je aandacht naar je voeten, voel je voeten op de grond
 • Focus op je buikademhaling
 • Zeg tegen jezelf, ik ben hier
 • Voel wat er mag zijn en laat het er vrij zijn

Als een emotie of gebeurtenis heel heftig is, laat gebeuren wat gebeurt. Ga er thuis voor zitten wanneer je hier klaar voor bent.

8 stappen

 1. Ga rustig zitten of liggen, ergens waar je niet gestoord kunt worden en helemaal jezelf kunt zijn in rust. Zorg ervoor dat dit een plek is waar jij je veilig voelt en jij jezelf kan uiten. Sluit je ogen.
 2. Start met een ademhalingsoefening: je ademt 5 seconde in door je neus en je ademt zo lang mogelijk uit door je mond ( f klank). In een uitademing kan je lichaam ontspannen. Doe dit 10 keer.
 3. Ontspan door middel van een korte meditatie zoals een bodyscan waarin je stap voor stap je lichaam voelt vanaf de tenen tot aan het hoofd. Je gaat zo elk lichaamsdeel af. Eventueel kun je elk lichaamsdeel even kort aanspannen en ontspannen als je voelt dat er ergens spanning zit.
 4. Maak dan contact met je voeten, je buik en je hart. Adems even diep in en uit. Zeg, ik ben hier.
 5. Ga dan voelen wat je voelt, welke emotie voel je, hoe voelt het?
 6. Laat wat je voelt er zijn, dit doe je door er niks van te vinden of denken. Voel wat er gebeurt. Ga als je dit een aantal keer hebt gedaan, naar een specifiek moment wat een minder prettige emotie oproept. Laat deze er zijn zonder iets te vinden, kijk er maar naar. Voel even hoe lang je dit kunt en wilt volhouden. Alles is goed! Je zult merken als een emotie er mag zijn, deze verandert en lichter wordt.
 7. Zodra je het genoeg vindt, spreek je dankbaarheid uit naar jezelf.
 8. Adem drie keer diep in en uit vanuit een buikademhaling, beweeg je handen en voeten even en kom dan rustig weer naar het hier en nu.

Dit stappenplan kun je zelf vormgeven zoals je wilt. Qua soort meditatie, ruimte, ademhaling enz. Probeer uit en kijk wat voor jou werkt. Dit is per persoon verschillend, maak het passend, makkelijk en veilig voor jezelf.

Ervaar het in liefde, alles mag er zijn!

“Geef dit aan jezelf, je verdient het”

Yvonne van Alphen