Een mooi voorbeeld:
Een vader met twee zoons is alcoholist. Zijn ene zoon zegt ‘Ik ben alcoholist, want mijn vader is/was alcoholist’ en de andere zegt ‘Ik heb gewerkt aan mezelf, aan bewustwording, patronen bekeken en mezelf geheeld, OMDAT mijn vader alcoholist was.

Keuzes
Dus weet je, je hebt altijd een keuze daarin. Je hoeft het alleen maar anders te doen dan dat je deed, of wat je standaard geleerd hebt. Als je van jezelf kunt zien wat jij hetzelfde doet als bijvoorbeeld jouw ouders, hoe je bent opgevoed of wat je geleerd hebt in de maatschappij, dan kun je dat veranderen. Je hebt altijd een keuze en je kunt altijd veranderen.

Is dat makkelijk? Ja en nee. Klinkt makkelijk ja, is het makkelijk nee zeer zeker niet. Sommige patronen wel, andere hebben meer tijd nodig.

In de maatschappij leren we allemaal te doen zoals het hoort, leren we in het schoolsysteem aan bepaalde eisen te voldoen. We moeten werken en doorgaan zonder te kijken wat iemand echt wil of nodig heeft. Wanneer we dan vervolgens ons eigen plan trekken en niet in het standaard plaatje passen, dan worden we in een hokje gestopt. Dan valt het niet mee om jezelf daarvan los te breken en je eigen leven te gaan leiden.

Hulp vragen
Maar! Er zijn heel veel lieve coaches, therapeuten die deze weg al afgelegd hebben voor henzelf en voor jou. Daar kun je altijd hulp aan vragen. Zij zijn daar al doorheen gegaan, net zoals ik. Ze weten waar je doorheen gaat!

Jij kunt veranderen en daarmee de wereld om je heen. Je partner, je kids en jij bent vanuit jezelf dat voorbeeld, als startpunt.

Patronen doorbreken
Als je van jezelf bijvoorbeeld weet dat je snel uitvalt en weinig geduld hebt met je kinderen omdat dat is wat je gewend bent van thuis uit. Stop dan even! Ga stilstaan en ga even ademen, en als het wel gebeurt, zeg dan tegen jezelf ‘oké ik zie wat er gebeurt, wat kan ik anders doen?’

Zo kun je je eigen patronen leren herkennen en doorbreken.

Je hoeft dit niet te blijven herhalen en ook niet alleen te doen.

“Practice what you preach”, een van mijn motto’s. Niet uit een boekje maar vanuit mezelf!

Voel je welkom!

Liefs,

Yvonne van Alphen