Het afgelopen jaar was anders dan anders. Niet de normale struggles die wel eens op mijn pad komen tijdens het leven en de triggers die nou eenmaal komen om te mogen helen.
Nee het was groter, meer en pijnlijk. Veranderingen die je niet zo snel maakt in je leven, maar die soms hard nodig zijn.

Wat doe je dan?

Het mooie was dat ik gelijk aan mezelf kon merken hoe ik de afgelopen jaren gegroeid ben. Tijdens deze mega verandering kwamen er zoveel triggers op mijn pad dat ik soms door de bomen het bos niet meer zag. Oei, en nu? Ja eigenlijk niks. Doorademen, mijn eigen tips en tools toepassen en praten met lieve mensen die ook wilden luisteren.

Maar wat ik vooral merkte, is dat waar ik een jaar of 10 geleden echt kon wegglijden, ik nu zo’n stevige bodem onder mijn voeten gemaakt had. Ik kon, ondanks de pijn en het verdriet, gewoon kon blijven staan. Heel stevig. Het verbaasde me hoe goed mijn fundering is. Het komt namelijk niet jaarlijks voor dat er zo’n groot proces speelt met daaronder nog zoveel kleine triggers.

Fijn zo’n eigen reality check.

Dat komt door mijn persoonlijke ontwikkeling

Die bodem is gelegd, doordat ik me steeds ontwikkeld heb. Altijd heb opengestaan voor veranderingen en ik pak alles aan wat ik op mijn pad tegen kom. Dit geeft zoveel ruimte en vrijheid in mijn dagelijkse leven dat het me het gevoel geeft dat wat er ook gebeurt, ik toch die bodem heb onder mijn eigen voeten. En die wordt eigenlijk alleen maar steviger met de jaren.

Zelfvertrouwen

Wat er eigenlijk voor zorgde dat ik door het lastige jaar kon stromen, heeft te maken met mijn zelfvertrouwen. Ik vertrouw mezelf 100% en kan van mezelf op aan. Maar soms neemt het leven je even mee en gaat het wat minder. Dan gebeurt er zoveel, of misschien is het juist wel een hele kleine trigger die enorm veel los maakt, waardoor het gewoon even niet lekker loopt. Ik zal je vertellen: die momenten zijn gekomen, geweest en gaan nog komen. Een ding wat zeker is, is dat je daar in je leven niet aan ontkomt. Maar… je hebt een keuze, of je laat jezelf helemaal verteren of je gaat vanuit die bodem staan en kunt doorgaan, ook in rust.

Het is namelijk zo dat hoe bewust je ook bent, er altijd triggers zullen zijn en er altijd dingen op je pad gaan komen die even niet zo leuk zijn. Het verschil zit hem in hoe je daarmee omgaat. Dat je misschien denkt van ‘ik ben boos, verdrietig… help ik moet mijn energie hoog houden en anders ben ik niet gelukkig.’

Of…

Je ben gecentreerd in jezelf, je vertrouwt jezelf, je zorgt voor jezelf en je bent happy in jezelf. En vanuit die happiness ervaar je ook verdriet en boosheid én heel je je pijn.

Het komt weer neer op jezelf

En dan ben je weer met jezelf. Altijd, jij raapt jezelf op wanneer het even niet gaat. Jij kan er wat aan doen als het even niet lekker loopt. Daarom is die basis ook zo belangrijk. Dat je weet wat je aan jezelf hebt, dat je jezelf vergeeft en verder groeit zodat je je prettiger in jezelf voelt. Niet vanuit moeten, maar vanuit zachtheid. Het leven is veel ervaren en leren, en ja soms is het veel, maar jij bepaalt altijd! En je bent niet alleen natuurlijk!

Vertrouw jij jezelf? Dit kun jij ook!

Ik doe mijn best, doe jij dat ook voor jezelf?
Begin heel klein, door met jezelf af te spreken wat jij nodig hebt. En ga dat ook doen, elke dag als het moet.
Het is even wennen, maar je zal een mega verschil gaan merken in jezelf, wanneer jouw zelfvertrouwen groeit!
Dat heeft niet alleen uitwerking op jou maar ook op jouw omgeving. Je relatie, werk, vrienden etc.
Zullen we het samen doen?

Oefening:

  1. Voel wat jij heel graag zou willen
  2. Verdeel hoe je daar komt in stukjes
  3. Begin met 1 ding
  4. Langzaam uitbreiden
  5. Schouderklopje voor jezelf 😉

Bijvoorbeeld, je wilt meer ontspanning en vertrouwen gedurende de dag. Begin dan bijvoorbeeld met bewust ademhalen wanneer je wakker wordt. 5x en houd jezelf daar aan.
Daarna kun je gaan uitbreiden naar ochtend, middag, avond een bewust moment nemen voor jezelf.

Ik heb ook een heel fijn en mooi (gratis) e-book geschreven over Ontspannen leven vol zelfvertrouwen. Met daarin een aantal simpele, praktische oefeningen die jou gaan helpen om jezelf te zijn! Je vindt hem hier.

Liefs,

Yvonne