Ze rent, ze zucht. Haar ademhaling zit hoog in haar keel en ze hapt nog net niet naar adem. Buiten adem is ze wel van zichzelf. Ze moet de kinderen doen, het huis, koken, de hond uitlaten, werken, en oh ja waar is de tijd voor haarzelf gebleven?
En het gekke is dat wanneer ze wel tijd voor zichzelf heeft, ze deze tijd weer opvult met nog meer ‘to do’s’.
Dat weet ze wel hoor 😉, zo bewust is ze dan weer wel. En ze weet heel goed hoe lastig het is om hier doorheen te komen, want er lijkt altijd wel weer iets nieuws te komen waardoor het dan weer niet lukt om even tijd voor zichzelf te maken.

Ontspanning in drukte
Ik kan je vertellen dat je jezelf ontspannen kunt voelen, alsof je ruimte voor jezelf hebt ZELFS in de tijd dat je bezig bent met koken, of de was doen. Maar dan moet je wel weten hoe je met jouw ademhaling en energie bij jezelf kunt blijven. En dat is wat ik mijn cliënten leer, zodat ze dat zelf ervaren en in de gaten krijgen wanneer ze weer zichzelf voorbij lopen.

Onzichtbaar
Als mens en ziel in een fysiek lichaam zijn wij energie. Alles is energie. Wat veel mensen niet weten, is dat wanneer je jezelf voorbij loopt, jouw energie letterlijk van je af staat. Dat jouw lichaam fysiek hier staat en dat jij, jouw energie 3 meter verderop staat.
In werkelijkheid zit je qua energie dan veel te hoog in je lichaam waardoor je je niet meer bewust bent van wat er gebeurt vanaf je borst zo naar beneden tot je tenen. Je slaat je lichaam over en die heb je juist nodig om bijvoorbeeld emoties te processen. En überhaupt te kunnen voelen wat je nodig hebt voor jezelf door de dag heen.
Daarom hamer ik altijd zo op de ademhaling. Wanneer deze veel te hoog zit maakt jouw lichaam ook nog eens extra cortisol(stresshormoon) aan. Dan kom je weer in een cirkel terecht en zie je door de bomen het bos niet meer voor jezelf.

Ze voelde zich zo alleen
Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouzelf. Wanneer je alsmaar rent voor iemand anders en jezelf vergeet, is er maar 1 vinger te wijzen. Altijd naar jou! En eigenlijk gelukkig maar, want dan ben je niet afhankelijk van iemand anders om het op te lossen. Wanneer je je dan alleen voelt, omdat je geen steun of hulp krijgt om je heen, mag je jezelf afvragen of je nog hulp kunt vragen en of de mensen om je heen zo gewend zijn dat jij alles oplost. Wanneer je jezelf voorbij loopt, verlaat je letterlijk jezelf in energie. Je geeft je kracht weg aan iets, of een ander buiten jezelf en dat doet pijn. Heel erg pijn! Want dit is een proces wat heel veel gebeurt in een leven, omdat we ons niet bewust zijn van hoe we om moeten gaan met het leven, gedachtes, energie, emoties etc. We hebben geleerd alles buiten onszelf te moeten zoeken en vinden terwijl de waarheid is….

Alles zit en vind je in jou! En ik kan je vertellen dat dat super bevrijdend is. Jij hebt regie over alles in jouw leven. Dat betekent niet dat alles altijd leuk is, maar wanneer je bewust bent van jezelf dan leer je ook vanzelf om te gaan met tegenslagen en sta je juist heel stevig omdat je niet meer van jezelf weg rent. Nee, dan zorg je eerst voor jezelf en daarna pas voor de ander. Want dat kun je namelijk veel beter als je echt jezelf bent. Ben je gelijk het goede voorbeeld voor je kinderen en omgeving!

Stressverslaafd
Moeten en maar doorgaan… dat ‘dingetje’ van vroeger mag je zo de prullenbak ingooien. Je moet namelijk maar 1 ding en dat is voor jezelf zorgen.
In deze maatschappij waar we allemaal doen zoals het hoort, waar we allemaal maar werken, trouwen, kinderen krijgen en een keer dood gaan, kan het ook anders.
We moeten ons best doen, presteren voor waarde, we moeten ons goed voordoen want wat denkt de buurvrouw wel niet. We moeten werken, zorgen, vrienden onderhouden en ga zo maar door.

Overal prikkels en maar weer doorgassen. STOP! Ons lichaam heeft rust nodig en ontspanning. Zonder dat ons centrale zenuwstelsel kan ontspannen, kunnen we ook niet opladen en herstellen. Dan worden we ziek en ondertussen gaan we maar door en door.

Doe het niet! Verlaat jezelf niet, word bewust en ga leren voelen wat jij nodig hebt in jouw leven! Je hoeft niks te zoeken, alleen maar bewust te worden van jezelf. Wie je bent en wat je hier mag doen.

Doe het voor jezelf!
Op het moment dat jij vandaag de deur uit stapt naar buiten, sta letterlijk stil, adem 3 keer in je buik en ga daarna pas doen wat je wilt gaan doen. Doe dit bij elke actie die je gaat ondernemen door de dag heen. Zo leer je jouw hele lichaam te ontspannen in actie en leer je om bij jezelf te blijven.

Oefening:

  1. Ga stilstaan en adem 3x diep in je onderbuik
  2. Voel je voeten, je hele lichaam, voel dat je staat op de grond
  3. Ontspan je bekkenbodemspier
  4. Haal nog een aantal keer bewust adem
  5. Voel jezelf zakken in je lichaam, daar ben je thuis
  6. Ga doen wat je mag doen
  7. Bij elke vorm van actie, opstaan, boodschappen doen, kids uit school halen, koken etc. Sta even stil en vergeet jezelf niet! Neem jezelf mee!
  8. Goed gedaan!

Wil je samen een ademhalingsoefening doen en ervaren hoe het voelt wanneer je bij jezelf bent? Vraag dan een gratis sessie aan en ik help je op weg!

Liefs,
Yvonne van Alphen