Ik zit achterover op mijn stoel. Ik heb een besluit genomen, 4 weken geleden, dat ik even achterover ga zitten en niets doe. En met niets doen, bedoel ik niet dat ik helemaal niets doe. Ik doe nog steeds mijn dagelijkse dingen: ik zorg voor mezelf, ik zorg voor Sam en ik zorg voor lieve cliënten. Maar energetisch zit ik even op mijn stoel, in plaats van altijd maar te doen, te trekken en te werken.

Dit is wat ik nu nodig heb. Ik laat het nu naar mezelf toe stromen, omdat ik goed ben zoals ik ben. En als ik niet goed genoeg ben voor iemand, dan is dat maar zo. Wat ik nodig heb wat naar mij toe mag stromen, komt vanzelf.

Mag jij jezelf zijn?
Wat betekent het om jezelf te zijn? En mag je van jou jezelf zijn? Want wat betekent dat nu eigenlijk precies? Ben je nog bezig met aanpassen aan andere mensen, heb je nog goedkeuring nodig van andere mensen? Ben je nog lief tegen mensen aan het doen, omdat je bang bent voor confrontatie?

Als je echt jezelf kunt zijn, is dat de ultieme vorm van vrijheid, wat wil je nog meer?

En dat is zeker niet makkelijk, want je gaat jezelf tegenkomen en je gaat je eigen patronen zien waar je tegenaan loopt. Waar je nog mag groeien en volwassen mag worden. Waar innerlijke kinderen de kop op steken om even gehoord en gezien te worden. Je gaat bang worden om mensen te verliezen, om geconfronteerd te worden met mensen. Maar wat er eigenlijk overblijft, als je voor jezelf kiest en in jezelf zakt, is dat er dan mensen op je pad komen die zelf ook kunnen reflecteren en jou kunnen steunen. Die er kunnen zijn voor jou. Dat je het niet alleen hoeft te doen, juist door er voor jezelf te zijn. Want dan kun je ook ontvangen wat er voor je neus ligt en aangeboden wordt (heel fijn 😉).

Gevecht met jezelf
Mensen zijn vaak met zichzelf in gevecht. Het is druk in je hoofd, terwijl je eigenlijk rust wilt. Dat je denkt: er staat niet zoveel in mijn agenda, maar ik ervaar toch drukte.

Een mooi voorbeeld gebeurde vanmorgen op de school van Sam:

Sam ging vanochtend naar school en hij twijfelde bij de deur. Toen ik vroeg wat er is, zag ik dat de nieuwe juf in de klas zat. Sinds het begin van het jaar, hebben ze al 7 of 8 nieuwe juffen gehad en de nieuwe juf zat naast zijn ‘standaard’ juf. Dus ik vraag Sam of hij het fijn vindt als ik even met hem naar binnen loop. De nieuwe juf kwam toen al aanlopen en stelde zich voor en gaf ons vervolgens de ruimte. Toen Sam vroeg of ik nog even mee mocht lopen de klas is, zei zijn ‘standaard’ juf: Sam je kan zelf je jas en tas ophangen. En ik voelde wat Sam nodig had en dat was steun, van mij. Dus ik zeg: ik loop nu met hem mee en morgen doet hij het zelf. We hebben samen de jas en tas opgehangen, ik ben met hem meegelopen de klas in en heb hem daar een knuffel gegeven, uitgezwaaid en ben vervolgens gegaan. Het doet me niets wat die juf dan vindt. Ik ben én ken mezelf en Sam en ik weet wat we nodig hebben.

Toegeven aan jezelf
Als ik toegeef aan mezelf, ga ik in de overgave. En ja, dan is er een kans dat er mensen uit mijn leven gaan, dat bepaalde klanten niet passen. Maar juist in die overgave komen precies de mensen die er mogen zijn en ook goed voor mij zijn. En bijvoorbeeld ook klanten die ik kan begeleiden.

Als je jezelf kent, kun je communiceren
Wanneer je bijvoorbeeld struggled met je kinderen en jezelf hoort zeggen: doe normaal en stel je niet aan. Misschien denk je al meteen: shit, wat heb ik nu weer gezegd? Juist door jezelf te zijn, word je veel zachter en ga je op een hele andere manier communiceren met jezelf, met je kinderen en met je partner.

Doordat de frustratie, het gevecht en gemopper minder wordt, want onder dat gemopper zit altijd een stukje verbinding. Je wilt graag gezien en gehoord worden en weten dat je er niet alleen voor staat. Als je meer jezelf bent en jezelf leert te zijn, dan leer je ook wat jij nodig hebt. En als je weet wat je nodig hebt, kun je dat weer gaan communiceren. Dan leer je patronen en je eigen projecties te zien. Dan zie je bijvoorbeeld: oh, ik heb chocola nodig, omdat ik mijn emoties aan het weg eten ben, of ik heb vitamines nodig, omdat mijn lichaam daar behoefte aan heeft, die verschillen zie je dan.

Dus als je weet wie je zelf bent en wat je zelf nodig hebt, dan kun je dat gaan delen. Dan word jij blij, en met jou zeker ook je kinderen en partner!

Oefening
Ga even 5 minuten zitten met jezelf en voelen wat je nodig hebt:

  • Fysiek
  • Emotioneel
  • Mentaal
  • Spiritueel

Wil je dat ik eens intuïtief met je mee voel wat je nodig hebt om jezelf te zijn? Schrijf je dan hier in voor een gratis sessie.

Veel liefs,


Yvonne van Alphen