Ze zit een beetje verdrietig voor me. Terwijl ze juist zo trots op zichzelf was. Eindelijk durfde ze de stap te nemen om meer tijd voor zichzelf te nemen. Voor haar eigen ontwikkeling. Eindelijk lukt het haar om zich niet weg te cijferen. Ze is van ver gekomen, maar nu is het tijd voor haar. En dan gebeurt er zoiets… Haar omgeving begint te protesteren. Ze krijgt alweer van die opmerkingen als: ‘heb je dan nog wel tijd voor je gezin? En dat werkt meteen in op haar schuldgevoel. Ben ik nu weer helemaal terug bij af?, vraagt ze zich af.

Geen steun

Ik begrijp heel goed dat ze zich zorgen maakt om haar omgeving. En natuurlijk is het vervelend als ze niet de steun krijgt die ze zou willen. Dat voelt verdrietig, als een steek in je hart. Ben je net lekker bezig om jezelf te ontwikkelen en daar ben je trots op. Je wilt de inzichten graag delen met je dierbaren en dan voelt het niet eerlijk als ze je het gevoel geven dat je alleen maar aan jezelf denkt. Zien ze nu niet hoe goed je bezig bent en hoe blij je hiermee bent en gunnen ze je dat dan helemaal niet? Kan er nu niet een keer iets positiefs over gezegd worden?

Ga vooral door!

Ik wil je zeggen, ga zo door! Je neemt tijd voor jezelf, iets wat voor velen echt heel moeilijk is! Vandaar ook deze opmerking uit jouw omgeving. Dat is de projectie en ik vertel je nu het stuk reflectie voor jou: jij doet namelijk precies wat zij stiekem ook graag zouden willen, maar ze weten niet hoe. Geef ze de tijd om te wennen aan jouw verandering. Ga gewoon door en je zult merken dat ze positiever worden. Want dat word jij ook.

Je bent niet alleen

Herken je dit? Je bent niet alleen hè? Dit is namelijk een proces waar we allemaal doorheen gaan en ook door blijven gaan in ons leven. En jij kunt het goede voorbeeld geven! Want als anderen zien wat het met je doet en wat het je (en hen!) oplevert dat jij aan jezelf werkt, dan worden ze vanzelf nieuwsgierig. Maak hier een afspraak voor een gratis sessie en dan kijken we samen hoe het voelt voor je in deze eerste stap voor jezelf.

Veel liefs,

Yvonne van Alphen