Voor je het weet staat een moestuin vol in bloei. Prachtige bloemen en planten, gegroeid uit een piepklein zaadje. Je kijkt ernaar en geniet. Wauw wat een kleuren. Het geeft je een fijn en warm gevoel, heerlijk, wat kun je toch genieten van de natuur in bloei. Van de kleine dingen die ertoe doen.

Hoe komt de moestuin bak zo vol, groots en prachtig in bloei? Gaat dat vanzelf? Een beetje wel, zoals het leven gaat. Als er genoeg bouwstoffen zijn, dan is er mogelijkheid tot groei, daar hoef je niks voor te doen.

Een goede bodem met goede en gezonde voedingstoffen en water om mee te beginnen. Om zo uit te bloeien tot bijvoorbeeld een kropje sla, zodat je deze uiteindelijk kunt oogsten.

Wat je opvalt, is dat er verschillende soorten groente en bloemen groeien met allerlei vormen en kleuren. Zelfs bij dezelfde soort sla is niet een plant precies hetzelfde. Wauw zoveel diversiteit en zelfs bij dezelfde soorten zie je verschillen. Elk plantje uniek gegroeid.

Wat kun je leren van een moestuin?

Als je naar jezelf kijkt en naar jouw leven. Dan ben jij een van de vele mensen om je heen die op dezelfde aardbodem staat. Maar wat maakt daarin dat jij toch anders bent dan anderen? Een zaadje in een moestuin bloeit uit tot wat het werkelijk mag worden. Dat is ook wel afhankelijk van omstandigheden zoals voeding, water en licht.

Ook jij hebt allerlei invloeden om je heen. Hoe weet jij of jij werkelijk jou eigen zaadje laat wortelen in de grond? Dat jij werkelijk jouw eigen leven leidt en niet dat van een ander omdat je dat geleerd hebt, of je jezelf probeerde aan te passen omdat dat zo hoort.

We leren ons aanpassen en krijgen allerlei overtuigingen mee, maar jij bent altijd al anders geweest. Je voelde je altijd al meer een met de natuur en je was al blij met een grassprietje in plaats van een auto.

Dat anders zijn zorgde ervoor dat je vast wel eens dacht, ben ik nou zo anders of ben ik nou gek? Je wilde dat je normaal zou zijn, maar kijk eens naar de moestuin: elk kropje sla is uniek en anders. Elk kropje groeit op haar eigen manier en tijd en tempo… gewoon als zichzelf.

Wat kun je leren van een moestuin? Dat je jezelf mag zijn in alle diversiteit die er is. Iedereen is anders en uniek.

Hoe zou het dan zijn voor je als je gewoon jezelf kon zijn? En dat anders zijn juist betekent dat je meer jezelf bent dan de versie waarin je probeerde mee te doen met de mensen om je heen die jou toch niet begrijpen?

Hoe mooi is dat, dat zo’n kropje sla gewoon naast andere kropjes is uitgegroeid, helemaal als zichzelf?

Wat ik zelf leerde van een moestuin

Voor mij was het een openbaring jaren geleden, toen ik besefte dat het anders moest. Moe van doen zoals het hoort en mezelf aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Ik moest mezelf uitbreken en leren over wie ik ben. Zo’n kropje sla denkt ook niet na over haar buurvrouw ‘ oh jouw blaadje is ronder dan de mijne’, dus waarom zou ik dat wel doen?

Als ik in mijn moestuin bezig ben dan herinner ik me dat moment altijd nog. Ik werd toen namelijk heel erg ziek en dat zorgde ervoor dat ik, zoals een zaadje wat niks kon, helemaal opnieuw moest gaan wortelen en bloeien. Maar dan niet zoals ik eerst leerde maar helemaal op mijn eigen manier. Daardoor ben ik nu wie ik ben en weet ik wie ik ben.

Wat ik dus leerde was dat ik lekker anders mezelf mag zijn. Net zoals alles wat in mijn moestuin groeit en de liefde en de zorg krijgt wat het nodig heeft. En het allerbelangrijkste: dat alles mag groeien zoals het mag groeien, door elkaar en elk uniek op hun eigen tijd en tempo.

Dat wens ik jou ook! Anders zijn als jezelf!

De makkelijke moestuin ( zoals mijn moestuin ook echt heet 😉 )

  1. zorg voor een goede bodem
  2. plant je zaadje
  3. geef water
  4. groei stevige wortels
  5. groei naar het licht
  6. groei en bloei zoals alleen jij dat kan

Liefs,

Yvonne van Alphen