Waar komt gebrek aan (zelf)vertrouwen vandaan?

We zijn van kleins af aan groot gebracht met het feit dat we dingen moesten. Je moest doen zoals het hoort, je moest braaf zijn, je mocht niet huilen, je moest door, je moest leren lezen, je moest leren rekenen en je moest naar school, of je het nou leuk vond of niet. Want ja dat hoorde zo.

Daar zat je dan achter je tafeltje op school om een toets te maken, waarvan je bij jezelf al dacht: ‘ moet ik dit nou doen om mezelf te bewijzen dat ik het kan?’

Daar stond je dan op de wedstrijd om te winnen, want als je won dan werd je gezien.

Daar stond je dan in je eigen bubbel, genietend van een grassprietje: ‘ heerlijk voelde het in je hart, die kleine dingen. Het gevoel van de zon op je huid en de mooie bloemen en planten om je heen’
Maar… niemand die jou zag. Je was anders…

Wanneer je jouw eigen kracht niet meer in de handen van anderen legt voor begrip en goedkeuring, zal jouw zelfvertrouwen groeien.

Wanneer is het tijd voor jou?

Waar ben jij zelf gebleven na jaren van doen zoals het hoort en aanpassen? Leren dat begrip, erkenning en goedkeuring komt van andere mensen in plaats van binnen uit jouzelf. Wie ben jij onder al die lagen van conditionering?
(Lees hier waarom je je altijd hebt aangepast.)

Je voelt al een tijdje dat je wilt uitbreken in jezelf. Het voelt krap van binnen en je wilt niet meer zo verder zoals het hoort en zoals andere mensen willen. Je wilt ervaren hoe het is om je eigen dingen te doen op jouw manier. Ik zeg doen! Daar is moed en vertrouwen voor nodig.

Ben jij te vertrouwen voor jezelf?

Zelfvertrouwen heeft te maken met hoe jij met jezelf om gaat. Niet hoe iemand anders met jou om gaat, maar de manier hoe jij daar op reageert. Bijvoorbeeld door grenzen aan te geven en nee te zeggen.
Ook is het belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf toe. Waarom doe je bepaalde dingen, waarom niet?
Wanneer jij met jezelf afspreekt om elke ochtend een rondje te wandelen en je doet dit niet, dan doet dit afbreuk aan jouw zelfvertrouwen. Eigenlijk heel simpel.
Als je doet wat je afspreek met jezelf dan groeit jouw zelfvertrouwen. En groeit jouw zelfvertrouwen dan groeit over het algemeen jouw vertrouwen. Dan maakt het niet meer uit of je een ander kan vertrouwen of niet, je voelt en weet dat je op jezelf kun vertrouwen en bouwen.

Het enige wat je MOET doen

Om op een punt te komen dat je volledig in vertrouwen bent met jezelf, moet je aan jezelf werken en bewust zijn van wat je doet. Ik roep altijd: ‘je moet niks’. Lekker niet doen als je dat niet wilt. Maar… als je vol vertrouwen wat wilt maken van jouw leven hier op deze aardbol, dan ‘moet’ je voor jezelf zorgen, eerlijk zijn en jezelf houden aan je eigen afspraken! Zonder bewustwording weet je niet wie je bent, waarom je doet wat je doet en wat je wil.

Hoe jouw leven er ook uit kan zien

Je bent jezelf en het maakt je niet uit wat anderen van jou vinden. Heerlijk, wat een verademing! Je weet hoe je eigen trauma’s kunt helen en om kunt gaan met onderwerpen als misbruik, angst, eenzaamheid en verlaten worden. Je bent rustig en je hebt overzicht in jouw leven waardoor jouw dag lekker in flow loopt, als vanzelf.

Ook op je werk verlopen dingen rustig, zelfs als er hectiek is. Je bent rustig en handelt de boel af zoals goed voelt voor jou. Wat een ontspanning!
Je vertrouwt jezelf waardoor thuis de boel loopt binnen je gezin, zonder enige moeite. Iedereen kan zijn eigen dingen oplossen en er is een fijne balans tussen helpen en geholpen worden.

Wanneer je in de ochtend wakker wordt, voel je je goed, energiek en Yes… we gaan er wat van maken vandaag!
Jouw leven wordt steeds lichter, liefdevoller en warmer. Je voelt je bevrijd na al die jaren van overleven en gaat dingen voor jezelf doen waar jij zelf voor kiest.

Lees hier meer ervaringen.

Basisstappen voor zelfvertrouwen:

In mijn gratis E-book: Ontspannen en vol (zelf)vertrouwen leven doe je zo! leg ik stap voor stap uit waar je kunt beginnen om jouw leven op jouw manier vorm te geven, om zo in ontspanning als je zelf, zichtbaar en vol vertrouwen te leven!

Liefs,

Yvonne van Alphen