Soms kunnen dingen anders lijken dan ze werkelijk zijn. Iets waar je bang voor bent kan een hele andere onderliggende reden hebben dan je denkt. Daarom is het belangrijk onderscheid te leren maken tussen wat je denkt en wat je voelt. Zodat het gevoel je kan leiden naar wat er werkelijk speelt. Dan kun je werkelijk pijnstukken en trauma’s opruimen en helen. Opruimen niet omdat het trauma weg moet, het maakt deel uit van je leven, maar wel met een ander perspectief waardoor pijn vervangen wordt door begrip, reflectie en zelfbegrip, waardoor je vrij bent van de pijn en dat jouw leven niet meer bepaald.

Bang voor de dood

Ze zat aan tafel en schreef haar oefening uit. Een oefening waarin duidelijk wordt, wat je nodig hebt voor jezelf op alle lagen.  
Er kwam angst naar boven en ze vertelde dat ze bang was om dood te gaan en om dan pas heel laat gevonden te worden. 
 
Ik vroeg haar wat precies het punt is van laat gevonden te worden? Ze antwoordde: ‘ Als je het zo vraagt dan maakt het me eigenlijk niet zoveel uit, dan ben ik toch al dood.’ 

Ik vroeg haar ben je bang om dood te gaan? Ze antwoordde: ‘ Nee eigenlijk niet en het gevoel wat ik eerst had om terug naar mijn overleden man te gaan is minder, ik zou het erg vinden om mijn kinderen en kleinkinderen achter te laten’  

Haar angst onder de loep voelde nu niet meer als een angst om te laat gevonden te worden, en ook niet om dood te gaan. 

Maar.. Wat dan wel? Ik vroeg haar hoe het zou voelen als ze zou gaan en wat erna komt? Toen kwam er een vlaag van de werkelijke angst naar boven. Het werd intens en ik hielp haar met vertalen.  

Voelt het alsof als je dood gaat, je ‘weer’ vergeten gaat worden zoals vroeger? De blik in haar ogen en de tranen in haar ogen gaven aan dat het raak was. Ja zei ze.  
Voelt het alsof als je gaat dat jouw dierbaren jou niet zien, dat je alleen in een donker gat valt, helemaal alleen en dan verdwijnt, achtergelaten? Ja zei ze.. 
 
Daar zat de echte pijn, vanuit vroeger. De angst om weer niet gezien te worden, om vergeten te worden en achter gelaten te worden, alweer.  
 
Het uitdiepen van een angst, deze voelen en aangaan samen, zorgde ervoor dat de onderliggende pijn naar boven kwam. Dus geen angst voor laat gevonden te worden wanneer ze dood zou gaan, maar om weer alleen achter te blijven, zelfs dan.  

We deden samen een oefening waardoor dit pijnstuk kon helen waardoor ze zich weer beter voelde. Het voelde rouwig en helend tegelijk. Fijn om op dat moment de diepte in te gaan en samen te zien wat er als een rode sluimerende draad al heel lang afspeelde in haarzelf.  

Om vervolgens nog een warm onthaal te voelen van haar overleden moeder en man die klaar staan voor wanneer zij er klaar voor is.  

Ze kan weer vooruit en door

Deze oefening zorgde ervoor dat een fundament van angst die ze heel haar leven bij zich droeg, los kwam. Waardoor ze weer veilig en met een blij gevoel haar leven kan leven zonder heel de tijd het gevoel te hebben dat mensen haar niet zien en dat ze keer op keer alleen achter blijft. Ze zag namelijk zichzelf en dat zorgde voor een nieuwe basis waar ze stevig op gaat staat. Zo kunnen mensen uit haar leven verdwijnen, maar zij zelf niet. En dat komt omdat zij haar eigen fundament is en niet iemand anders.


Het effect van persoonlijk en spiritueel ontwikkelen

De gebeurtenis hierboven is prachtig, maar wat voor effect heeft het op je leven in het hier en nu? Door jezelf aan te kijken en te ontdoen van oude pijnstukken, wordt niet alleen jijzelf lichter, maar ook je omgeving. Hieronder een mooie ervaring van hoe het spirituele stuk heel aards zichtbaar is in het dagelijks leven.

“In het traject bij Yvonne is het echt magisch en soms vraag je je echt af; hoe dan?

We hadden in een sessie een to do list gemaakt, van dingen die ik zou willen, moeten, mogen doen om tot verdere persoonlijke ontwikkeling te komen. Ik zag er best als een berg tegenop, veel te doen voor mij. Maar hoe ik het allemaal voor elkaar zou moeten krijgen was voor mij echt een groot raadsel. Thuis in alle rust over na gedacht, mijn schriftje nagelezen, er kwam niks… Ik dacht dat ga ik volgende sessie wel vragen en dan samen uitwerken. Zo gezegd, zo gedaan. In de volgende sessie hebben we mijn to do list erbij gepakt en het magische gebeurde, ik kon zo alles afvinken!!
Hoe dan? Echt zo leuk!

Ik ging in het traject bij Yvonne omdat het moment voor mezelf, het echt voor mezelf kiezen en aan mezelf werken mij heel erg aansprak, hier was ik al die tijd, zonder het te weten, naar op zoek!
Het ging niet lekker met mij, was altijd al moe als ik opstond, ik noemde het agendastress. Opstaan en kijken wat staat er vandaag in mijn agenda gaf mij al zoveel stress dat ik eigenlijk niet meer wilde opstaan. Ook in mijn relatie en op mijn werk, wilde ik liever niet dan wel zijn. Er moest echt iets veranderen, maar als ik iets verander word er dan wel naar mij geluisterd of ontploft alles in mijn gezicht. Heel spannend om hier naar te gaan kijken en wat ik daar aan zou kunnen doen om dit te veranderen zonder gelijk in de stress te schieten.

De eerste sessie waren best intens, maar ook heel fijn, tijd voor mezelf, nu ging het echt over mij! Maar daar bleef het niet bij, terwijl ik aan mezelf aan het werk was, al mijn ja maarre aan het bekijken was en rond keek in m’n gezin, ik mezelf meerdere spiegeltjes voor heb gehouden (die vergrootglazen bleken te zijn) en bezig was met m’n eigen ontwikkeling gebeurde er nog veel meer (onbewuste) dingen om me heen.

Want het gekke is dat als je een klein dingetje anders doet, net even anders reageert dan anders, in mijn geval als ik niet overal direct gevat (lees als een bitch iedere opmerking neer sabel) op reageer maar even in mijn buik ademhaal voordat ik antwoord geef, of gewoon geen antwoord geef maar de ‘foute’ opmerking gewoon even laat hangen, dan gaat die ander ook anders reageren. Echt zo leuk dat mijn reactie invloed heeft op alles, op de relatie m’n man, m’n (volwassen) kinderen en m’n moeder, en zelfs op de relatie met m’n hond!

Alleen daarom is het traject van Yvonne al goud waard!

En nu is meer rust en liefde gekomen, minder afstand en gesnauw, vind ik mijn man weer leuker, heerlijk! Zeker omdat we samen werken in ons bedrijf en we ook nog allemaal bij elkaar wonen,  als ik het had geweten was ik eerder in traject gegaan.
Zo blij dat ik ja heb gezegd tegen mezelf!”

Als jij ontdekt wie jij bent dan begrijp je jezelf en het leven. Dan kun je jezelf zijn zonder moeite.

Yvonne van Alphen