We hebben vroeger niet standaard geleerd hoe we om moesten gaan met emoties. Het was eerder te confronterend voor de ander wanneer iemand emoties van verdriet of boosheid ervoer. Dat moest dan maar snel weggestopt worden en we moesten doorgaan.
Maar je ontkomt in je leven niet aan emoties. Ze zijn er en ze komen en gaan. Hoe je daarmee om kunt gaan, ga ik jou vertellen.

Daar even een belangrijke opmerking over, wanneer iemand emotioneel is, is dat een trigger in zijn of haar systeem, deze is niet direct persoonlijk. Als dit jou triggert dan mag jijzelf weer in jouw binnenwereld gaan kijken waarom jij getriggerd wordt.

Je hebt geen controle over je emoties

Emoties zijn onderdeel van het beveiligingssysteem van jouw lichaam. Ze waarschuwen je bijvoorbeeld wanneer er gevaar is.
Ze triggeren delen in je hersenen en in jouw hele systeem na een gedachte of gebeurtenis en wanneer je in contact bent met andere mensen. Het kan hier gaan om zowel positieve als negatieve emoties.
Dat betekent dat je er geen controle over hebt wanneer er wat gebeurt, maar wel hoe je er mee om kan gaan en over het besef wat het nou precies betekent. Zo leer je weer je eigen patronen (her)kennen. Door bewust te worden van wie jij bent en welke patronen zich herhalen tot jij ‘leert’ , kun je jouw zenuwstelsel en jouw hele ‘wezen’ tot rust brengen. Dat betekent niet dat het altijd rustig is, maar dat je om kunt gaan met het leven hier op aarde en alles wat daarbij op je pad komt.

Wat je kunt doen wanneer er emoties opkomen:

 1. Accepteren en jouw emoties voelen
 2. Uitstellen en op een later moment met je zelf gaan zitten en voelen
 3. Ze onderdrukken (wat je niet meer hoeft te doen)

Een voordeel van wanneer je weet hoe je om moet gaan met emoties, is dat ze ook snel weer voorbij gaan. Hoe dat komt, is omdat je ze voelt waardoor de energie niet vast komt te zitten in jou en kan stromen, waardoor de ervaring en het gevoel weer neutraal wordt. Een vlaag van emoties duurt ongeveer 90 seconden wanneer je deze er kunt laten zijn zonder het weg te willen hebben.
Wanneer je ze gaat onderdrukken blijft het gevoel zich herhalen tot er aandacht voor is en het er mag zijn. En wanneer je emoties onderdrukt en wegstopt, verdubbel je de intensiteit ervan als je dan weer een nieuwe trigger krijgt.

Hoe beter je om kunt gaan met emoties hoe minder overweldigend ze worden voor je. Ze komen en gaan dan gedurende de dag.

Wat er kan gebeuren wanneer je emoties onderdrukt (voor een langere tijd)

Wanneer je niet comfortabel bent met emoties en je niet weet hoe je er mee om moet gaan, kunnen ze overweldigend zijn en je zelfs bang maken.
Ook wanneer je voor langere tijd emoties onderdrukt kunnen ze fysiek klachten gaan geven in jouw lichaam. Jouw lichaam kan op bepaalde plaatsen zeer gaan doen en zelfs chronische ziektes kunnen de kop op steken. Dit heb ik zelf ook ervaren. Hierdoor ging ik leren hoe ik om moest gaan met emoties en energie.
In deze tijd en maatschappij zijn veel van ons een soort van verslaafd aan chronische stress, ons lichaam staat continue in staat van overleven. Hiervoor is ontspanning nodig en bewustwording van jouw eigen zenuwstelsel, lichaam en geest.

Maar geen zorgen, ik heb een oefening voor je om langzaam te oefenen hoe je met jouw emoties om kunt leren gaan. Ze zijn er en ze zijn waardevol en nodig!

Om comfortabel te worden met emoties is oefening nodig

Hoe je comfortabel wordt met jouw emoties is met jezelf zitten en voelen wat er zich afspeelt in jou. Mocht dit teveel voelen voor je, vraag dan hulp aan iemand die jou hierbij kan helpen in een veilige setting!
We hebben allemaal onze traumatische ervaringen in ons leven en hoe je deze kunt helen is door onder andere te voelen wat er in jou zit opgeslagen aan emoties die vast zijn gaan zitten in jouw lichaam, omdat je niet wist hoe je met emoties en trauma moet omgaan.

Dit kun je op een veilige en gezonde manier leren zodat je in de toekomst en eigenlijk vanaf dit moment om kunt gaan met wat er ook in je leven speelt en gaat gebeuren.

Hoe is dat in mijn leven:

Ik heb in mijn eigen leven ervaringen met in de steek gelaten worden, misbruik, angst, pleasegedrag en eenzaamheid en ik leerde deze trauma’s helen. Door bewust te worden van mijn eigen gedrag, patronen, energie en emoties. Het hele veld in en om mij heen. Fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.
Door mezelf te helen zorgde ik ervoor wat ik nu ook tegen kom in het leven, dat dat stroomt. Sommige dingen zijn nog steeds niet gemakkelijk, maar doordat ik mijn emoties er kan laten zijn en kan laten stromen, krijg ik geen last van mijn lichaam en voel ik me goed. Ik voel me vooral gezien en gehoord omdat ik naar mezelf luister. Mijn lichaam en zenuwstelsel reageren niet heftig op gebeurtenissen. Oude pijn van vroeger is opgelost, waardoor ik me licht en helder voel. Emoties komen en gaan, ik voel ze ik kijk ernaar met liefde, en met liefde voor mezelf, en ze stromen verder, ze lossen op. Hierdoor heb ik een helder en rustig hoofd zonder heel de dag malende gedachtes te hebben en voel ik me rustig. Ik weet hoe ik om moet gaan met wat er ook komt als er een nieuwe trigger op me af komt.
Belangrijk is om te delen, praat erover met iemand waar je jezelf veilig bij voelt!

Praktische oefening om te leren omgaan met emoties:

 1. Ga zitten op een stoel of de bank, wanneer je dit spannend vind om te oefenen, vraag hulp!
 2. Voel jezelf zitten, voel jouw lichaam, voel je billen op de stoel, voel jouw rug tegen de leuning
 3. Voel wat er in jouw lichaam afspeelt, van top tot teen, beging bij jouw hoofd en zak van je hoofd naar je nek, schouders, borst, buik etc. helemaal tot aan je tenen.
 4. Ga met je aandacht naar je buik en voel wat daar is
 5. Ga met je aandacht naar je hart en voel wat daar is
 6. Alle energie en emoties die je voelt opkomen ga je bekijken, begin met 20 seconden
 7. Adem 5x diep in en uit, via je neus in en uit door je mond
 8. Ga even een stukje lopen

Dit is de basis, de start om jezelf comfortabel te maken met jouw emoties en energie.

Durf je dit niet alleen, laten we het samen doen en vraag hier een gratis sessie aan, dan help ik je op weg!

Liefs,

Yvonne van Alphen