Ken je dat gevoel dat er iets gebeurt en dat je dieper geraakt wordt dan je had verwacht. Of dan die gebeurtenis zou moeten raken? Iemand belt je bijvoorbeeld niet terug. Of iemand doet of hij of zij naar je luistert, maar geeft vervolgens antwoord waaruit blijkt dat hij/zij helemaal niet geluisterd heeft. En jij gaat door het lint, of voelt je neergeslagen. En de ander denkt: wat heb ik gedaan?

Pijn uit het verleden

Grote kans dat er een kind in jou zit wat zich hier in het diepst van haar ziel gekwetst voelt. Als je kijkt naar vroeger, kun je dan een situatie vinden waarin je je niet gezien voelde, of in de steek gelaten? Ga eens terug naar die tijd en kijk eens wat die gebeurtenis toen met je deed. Is daar aandacht aan besteed? Wat had jij als kind toen nodig en heb je dat gekregen? Als je buitensporig reageert op een bepaalde situatie, dan is de kans groot dat je niet hebt gekregen wat je toen nodig had.

Voel eens voor jezelf: wat had je als kind in die situatie nodig? Een knuffel van je moeder? Een arm om je heen? Iemand die tegen je zei: “ik zie dat dit je pijn doet of verdrietig maakt en dat mag je zo voelen. Ik ben er voor je en ik zal je beschermen.” Weet je dat je die dingen nog steeds kunt zeggen tegen je kleine zelf? Je kunt die pijn nog steeds helen, zodat je er in je huidige volwassen leven geen last meer van hebt.

Hoe heel je die pijn?

Hoe je dat doet? Door dat kind in jou nu de aandacht te geven wat het nodig heeft. Dat te geven wat het vroeger nodig had. Jij bent de volwassene en jij kunt het kind in jou zien en jij weet hoe het zich gevoeld heeft. Neem het kind in je gedachten op schoot en houd het vast. Vertel dat ze niet alleen is en dat jij er altijd voor haar zal zijn. Dat jij haar zal beschermen. Dat je weet hoeveel pijn ze heeft gehad, hoe alleen ze zich heeft gevoeld en dat je haar ziet en voelt. Op deze manier geeft je het kinddeel in je de aandacht die het verdient. Komt er weer een situatie waarin je je in de steek gelaten of niet gezien voelt, dan ben je je er al veel meer van bewust dat dit kind in je zit en kun je als volwassene naar dat deel kijken, waardoor je rustiger zult reageren.

Geen slachtoffer meer

We zijn allemaal mensen en we reageren soms op manieren die we niet zo bedoeld hebben, maar als je je meer bewust wordt van wie je bent, wat je voelt en waar het vandaan komt, zul je merken dat je steeds sterker in je schoenen staat en je niet meer hoeft te laten overspoelen door emoties. Je zult merken dat je steeds minder slachtoffer bent en steeds meer de leiding over je eigen leven kunt nemen. Zoals jij dat wilt. Zoals het voor jou goed is. En dat gun ik je.

Liefs,

Yvonne van Alphen