Schaduwwerk dat ken je ondertussen, maar hoe ga je dan leven, want dat is veel enger

Wat ik veel tegenkom, is dat de eerste stappen naar helen vaak heel spannend zijn. Want wat komt er naar boven en hoe gaat dat voelen? Er is immers zoveel weggestopt en zo lang. Zodra mensen dat proces samen met mij aangaan, ontstaat er veel veiligheid en ruimte, zodat ze stap voor stap kunnen loslaten en helen.

Maar…! Dan komt het punt van leven. En dan komen ze erachter dat de stap van overleven naar leven eigenlijk veel spannender is dan schaduwwerk.
Want wat gebeurt er als je heelt, wanneer je eindelijk na al die jaren vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Dat je je vrij voelt om jezelf te zijn, want wie ben je dan ook alweer onder al die lagen van conditioneren en pijnlijke ervaringen?

Dat blijkt eigenlijk nog het belangrijkste te zijn in mijn werk. Mijn cliënten leren hoe ze zelf kunnen helen, hoe ze om kunnen gaan met pijnlijke stukken en alle emoties die daar in vrij komen. Maar vooral het proces daarna: hoe leef je jouw leven. Dat is heel spannend want ze weten niet wat er gaat gebeuren in de toekomst.
Met alle tools die ze hebben leren ze, naast zichzelf op te ruimen en te helen, om vrij en licht te blijven voor de toekomst. Zodat ze niet meer vastlopen en weten hoe ze om moeten gaan met alles wat nog op hun pad gaat komen. Er komt namelijk altijd wat! Een nieuw proces, een nieuwe les, op naar nog meer ruimte, vrijheid en verbondenheid binnen in henzelf.

Mooie ervaringen na innerlijk werk:

 • Een lieve dame van 72 voelde zich voor het eerst na 40 jaar niet meer eenzaam, maar ‘heel’, warm en verbonden.
 • Een lieve vrouw die haar vader vroeg verloren was, zich alleen voelde, niet gehoord en niet gezien, leerde om zichzelf te vinden, haar hart te openen en weer op haar tempo te leren verbinden met zichzelf en anderen om haar heen. Haar leven is nu rijk en warm met fijne mensen om zich heen.
 • Een lieve dame (thema bij 70% van mijn cliënten) was misbruikt vroeger. Dat wrange gevoel dat ze heel haar leven al had, loste op. Stap voor stap, waardoor ze weer zichzelf kon zijn. Vrolijk en vrij zoals ze is. Ze kan weer genieten en leven. En ze voelt zich veilig!
 • Een lieve jongedame van 30 wilde eigenlijk niet meer hier op aarde zijn, maar door samen te werken en te helen kon ze voor het eerst genieten en van overleven naar leven gaan. Waarna ze na twee miskramen een prachtige dochter kreeg en nu samen liefdevol door het leven gaat.
 • Een moeder die altijd klaar stond voor een ander en zichzelf totaal vergat, waardoor ze zich alleen voelde en niet gezien, ging veranderen. Dat was spannend, maar haar leven veranderde positief, samen met haar gezin om zich heen. Veel meer rust en gewoon ontspannen.
 • Een lieve man die jarenlang verslaafd was, vond zijn weg weer naar zichzelf, ontmoette zijn liefde en ging van overleven naar leven. Genieten, warm en liefdevol.

Hoe dan verder?

Het belangrijkste is om goed en bewust te blijven ademen. Wanneer je dat een aantal keer bewust doet per dag, ben je gelijk ingecheckt en gecentreerd in jezelf. Voel wat er gebeurt in je lichaam en kijk daar naar zonder oordeel.
Wanneer het moeilijk wordt, praat erover, ga een stukje wandelen en zorg goed voor jezelf. Verder zal je merken dat wanneer je bewust met jezelf bezig bent in het hier en nu, je veel meer tijd en ruimte voelt. Dat kan ook weer spannend zijn, want wat doe je in al die vrijheid? Dat is even wennen, maar juist hierdoor kun je veel beter genieten van het leven. Hoe meer je opruimt in jezelf hoe beter je kunt voelen, genieten en heel belangrijk: de juiste keuzes maken voor jezelf.

Oefening hier en nu:

 1. Adem 5 keer in via je neus en uit via je mond, diep onderin je buik. Volg jouw ademhaling helemaal van buiten naar binnen en weer naar buiten.
 2. Voel jezelf zitten/liggen, voel jouw lichaam
 3. Maak een bubbel om je heen zodat je in je eigen energie bent (centreren)
 4. Voel hoe het voelt in jouw hart
 5. Zeg: alle energie die niet van mij is, gaat terug naar waar het vandaan komt
 6. Zeg: alle energie die van mij nog ergens anders ligt, komt zuiver terug naar mij
 7. Ga terug naar jouw hart en voel
 8. Zeg: dit is hoe het is in dit moment

Na deze oefening ben je in het hier en nu. Wanneer de toekomst spannend voelt voor je, centreer jezelf weer terug naar het hier en nu. Vanuit hier kun je keuzes maken en voelen wat zich aandient aan jou wat gevoeld mag worden. Zo kun je verder!

En onthoud: je bent niet alleen en je hoeft niet alles alleen te doen!

Fijne dag en liefs,

Yvonne van Alphen