Het afgelopen jaar moest ik een aantal dierbaren loslaten.
Een lieve cliënt die ik jaren hielp overleed, een dierbaar iemand die een soort van plots weg was uit mijn leven, iemand die er in mijn proces even niet kon zijn en iemand die ik los moest laten na 18 jaar, maar met wie de band beter is geworden door meer afstand. En oh wat deed het pijn!

Loslaten, we horen het zo vaak, en het is soms zo rete moeilijk. Helemaal als we willen vasthouden en willen veranderen wat niet kan.

Vroeger zeiden ze, je moet gewoon doorgaan, tijd heelt alle wonden. Maar hoe doe je dat dan? Wat kun je voor jezelf precies doen in die tijd waarin je doorgaat?

Wat ik zelf deed
Ik voelde me verloren en in de steek gelaten. Ik werd enorm getriggerd en het enige wat ik kon doen was mezelf volgen. Totdat ik zo ver was om dingen helder te gaan zien. Ik heb gehuild en gehuild en zag stap voor stap mijn eigen patronen weer helder worden.
De diepe, diepe pijn die er het afgelopen half jaar uit kwam, had te maken met vroeger.
Hoe kan iemand zo doen vanuit liefde, hoe hoe hoe?
Nu begreep ik al heel goed dat dat ook een reflectie was van de binnenwereld van mensen.

Voor mij had mezelf zijn een betekenis gekregen, mezelf zijn + liefde= afwijzing. Doordat dat zo raakte in mijn innerlijke kind zag ik patronen van vroeger die ik herhaalde. Patronen die ik mezelf had aangeleerd om te overleven. Aanpassen, een ander helpen en denken dat ik het wel alleen kon.
Waar had ik mezelf in de steek gelaten?
Hoe ga ik om met al deze gevoelens?
Waar komt de trigger vandaan?

Het gevoel van in de steek gelaten worden had alles te maken met het punt waarin ik mezelf in de steek liet. In plaats van te gaan projecteren op de ander ging ik weer naar binnen, naar mijn lichaam en hart om te voelen wat daar nodig was. Dat was taai maar nodig. Doordat ik letterlijk even uit mijn lichaam ging en niet meer thuis was bij mezelf, herleefde ik fragmenten van vroeger, van thuis, school en relaties.

Niemand anders kan jou dat gevoel meer geven van ‘niet thuis voelen’, dat gevoel krijg je alleen wanneer jij niet meer thuis bent in je eigen lichaam en hart!

Ik moest hierin ook weer een stuk helen, terug naar mezelf naar wie ik ben, de pijn voelen en helen. Voor mezelf kiezen en dus weer… loslaten. Het ging ook niet over het stuk van mensen loslaten, maar over hoe ik kon helen van wat zo lang was opgeslagen aan trauma en emoties die nog niet gevoeld waren in mijn leven. Want dat is wat er gebeurt wanneer we niet leren hoe we om kunnen gaan met emoties en gaan aanpassen aan anderne in ons leven. Omdat we bijvoorbeeld vroeger niet mochten huilen, of dat we pas aandacht kregen wanneer we ziek waren of juist alleen wanneer we ons gedroegen zoals hoorde. In de afgelopen 15 jaar heb ik zo’n bodem aan bewustzijn gemonteerd dat ik hier ook doorheen kwam. Voelen, helen, loslaten, patronen zien en omzetten.

Daarom vind ik het ook zo belangrijk voor mezelf dat ik dit voel en begrijp. Dat ik mijn eigen patronen zie en weet hoe ik mezelf kan helen, zodat wanneer er een proces of een trigger komt, ik weet hoe ik daarin voor mezelf kan zorgen.
Het heeft me zoveel gebracht waar ik eeuwig dankbaar voor ben. Ik voel me zoveel beter, rustiger, warmer en liefdevoller. Naar mezelf, in mezelf en daardoor ook voor iedereen om mij heen. En vooral naar mijn zoontje Sam! Dat heeft me nog het aller grootste cadeau gebracht, in de verbinding met Sam. Dat is met geen pen te beschrijven, voel maar!

Een grote dankjewel voor de mensen die mij het afgelopen half jaar gesteund hebben! Love jullie! Want ook ik kan dit allemaal niet alleen.

Waarom loslaten moeilijk is, wat dagelijks gebeurt
Loslaten heeft niet alleen te maken met grote dingen, zoals mensen die uit ons leven verdwijnen of overlijden, maar eigenlijk gebeurt dit dagelijks. Daar wil ik het in deze blog met je over hebben.

Zo was ik net aan het appen met een cliënt waarbij haar afspraak niet door ging. Het was een spannende afspraak voor haar hond met narcose risico’s en ze had zich al zo goed voorbereid. Heel erg vervelend dat de afspraak niet door ging.
De onrust zat hem niet zozeer in de afspraak, maar in het loslaten dat de afspraak niet doorging en ze er niks aan kon veranderen. En daarnaast moest er nog een nieuwe afspraak komen, dubbel feest dus…

Wanneer zoiets gebeurt, wil onze mind het liefst gaan oplossen en veranderen, maar de verandering die er is, is zo en kan niet veranderd worden. Klinkt lekker logisch he?… nou dat vindt ons hoofd dus ook. Wanneer je niet weet hoe je hiermee om moet gaan, gaan emoties die vrijkomen stapelen in je lichaam. Ook kan het zijn dat jouw zenuwstelsel op de rem trapt door in vlucht, bevries of vechtstand te gaan staan. Dan heb je dus al 3 componenten die ervoor zorgen dat je niet rustiger wordt.

1. Jouw hoofd die nu wel wil veranderen terwijl veranderingen juist spannend zijn
2. Emoties die vrij komen
3. Jouw zenuwstelsel die reageert op ‘gevaar’

Daarnaast kun je in het verleden gaan zitten met je hoofd, ja maar, wat als, dus, maar enz. En ook dat verandert niets aan het feit dat je in het hier en nu niets anders kan doen dan bij jezelf blijven en blijven ademen. Hoe kut het ook is. Maar daar zit ook gelijk een stukje heling, een stuk berusting wanneer je weet hoe je hier mee om kunt leren gaan zodat het rustiger wordt in jou.
Er wordt niks weggestopt waardoor het minder taai voelt, er wordt gevoeld, geheeld en losgelaten.

Yung Pueblo heeft daarin een mooie quote: “if the pain was deep, you have to let it go many times”

Geef jezelf die tijd dan ook! Niemand kan zeggen hoe lang iets duurt en niks ‘moet’!

Wat je kunt doen voor jezelf
Praten! Praat er over met iemand. Lucht je hart, dat heelt. Ga wandelen, bewegen zodat emoties en energie kunnen stromen. Huil als dat lukt en deel het met iemand om je heen waar het veilig bij voelt.
Kijk naar patronen die opkomen. Misschien wil je je verstoppen of denk je dat je alles alleen moet doen wanneer het moeilijk wordt, omdat je gewend ben van vroeger dat er niemand voor je was wanneer jij het moeilijk had.

Ga mediteren, ik weet dat dat heel onrustig kan lijken in het begin omdat je dan met je onrust gaat zitten, maar daar zit juist de heling! Als dat er even mag zijn zonder het te willen veranderen kan het letterlijk als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Ik zie het hier dagelijks met cliënten waarin ik ze begeleid hoe ze dat kunnen doen in hun energie. Magisch wat er wordt ervaren wanneer iets pijnlijks aandacht krijgt en gaat stromen en dus helen. Doe het ook niet alleen, er zijn veel goede mensen die jou hierin kunnen begeleiden!

 • Mediteren, en nee mediteren gaat niet over een rustig hoofd krijgen 😉
 • Bewegen, lekker alle energie laten stromen
 • Water drinken, zorg goed voor je fysieke lichaam
 • Praten! Praten heelt en je lichaam maakt fijne hormonen aan waardoor je je beter voelt
 • Doe eens iets geks, ga lachen, ga iets leuks doen
 • Vraag hulp! Leer over jezelf, zelfzorg, over energiewerk, over jouw hart en ziel

Loslaten wordt stroming en de zwaarte wordt minder, liefde kan stromen en jij wordt meer jezelf!

Oefening:

 1. Adem onder in je buik, pas de 4in 4vast 4uit 4los weer toe, een keer of 5
 2. Voel je voeten, je billen op de stoel, laat jezelf in je lichaam zakken, daar is het te doen!
 3. Zeg tegen jezelf, ‘ik laat los wat mij niet meer dient’ en ervaar wat dat met jouw lichaam doet
 4. Blijf dit voelen totdat je voelt dat je klaar bent
 5. Ga naar je hart en zeg: Ik ben… (je naam) en voel hoe jouw hart voelt
 6. Wat heb je nodig op dit moment?
 7. Geef jezelf wat je nodig hebt!
 8. Ben dankbaar voor deze tijd met jezelf
 9. Adem diep in en uit en laat los

Wat kunnen we als mensen veel mee sjouwen, omdat we niet geleerd hebben hoe we moeten omgaan met het leven hier en alles wat daarbij komt kijken. Aan reflectie, loslaten, overtuigingen, patronen, innerlijk kind werk, healing, ademhaling, intuïtie, vorige levens en ga zo maar door. Niemand is speciaal daarin én we zijn allemaal speciaal en zitten in hetzelfde schuitje!
Dat zie ik graag anders en dat is mijn missie hier. Hoe kun je leven als je zelf hier op aarde. Vol in de eigen kracht van je hart en ziel. Dat deel ik met al mijn liefde, en dat is een hoop 😉, met jou zodat jij dat ook kan!

Laat het maar los! Er komt wat nieuws, beters en mooiers op jouw pad wat past voor jou!

Fijne dag en liefs,

Yvonne van Alphen