‘Ze begrijpen mij niet’ zei ze…          dat gevoel van help, is er iemand op de wereld die mij snapt? Je voelt je alleen en onbegrepen, misschien zelfs een beetje verloren wanneer je vertelt over hoe jij je voelt en de persoon tegenover je zegt: ‘Tja, je moet toch door hè?’

Maar lieverd…. moet dat dan?

Van wie wil je begrip?

Denk voor jezelf eens na van wie je precies begrip wilt. Wat ik veel zie gebeuren, is dat mensen door hun hele leven heen juist begrip proberen te krijgen van mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn. Dit omdat er van vroeger uit geen emotionele en/of fysieke verbinding was in het gezin. Ze zoeken dit als het ware op.
Dat is een patroon wat ervoor zorgt dat je tegen jezelf achteraf kunt zeggen:

‘Zie je nou wel, altijd hetzelfde liedje’.

Goed nieuws, dat kan anders!
Dit patroon kun je doorbreken door met gelijkgestemden te praten. Mensen die het jou gunnen in plaats van mensen die afgunstig worden omdat jij verandert en iets doet wat zij niet durven.
Dat zal rust geven. Verwacht geen begrip terwijl je van te voren al weet dat je dat niet gaat krijgen bij deze persoon. Kies in dit destructieve stukje voor jezelf en lucht je hart bij jezelf en bij mensen waar het wel kan.

Daarnaast, wanneer je bewust groeit in jouw innerlijk proces, kom je vanzelf op een stuk dat het niet meer uitmaakt of iemand jou wel of niet begrijpt, gelijkgestemd of niet, je kunt dan delen hoe jij je voelt zonder dat je goedkeuring of begrip nodig hebt.

Een verademing!

Wat laat jij zelf zien aan jouw omgeving?
Je hebt vast wel eens gehoord van: ‘jouw buitenwereld is een weerspiegeling van jouw binnenwereld’.
Klinkt leuk, maar het vraagt om een stuk bewustwording en heel veel eerlijkheid van jezelf.

Een voorbeeld:
Iemand zegt: ‘ja, maar ze gaat over mijn grenzen heen’.  Oké en dan is mijn tegenvraag: ‘heb jij zelf grenzen gesteld? Vaak is dan het antwoord: nee, of niet bewust.
Zo ga je van projectie naar reflectie voor jezelf. Duidelijk toch?

‘Ze heeft geen begrip voor mij’. Oké, heb jij begrip voor jezelf? Begrijp jij jezelf hierin, want als je dat zou doen dan zou je geen begrip of goedkeuring van de ander nodig hebben, toch?

Hoe communiceer jij zelf met de mensen om je heen? Het is dus belangrijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Ben je open, ben je eerlijk, ben je duidelijk en ben je aan het wijzen naar anderen of vertel je hoe jij je specifiek voelt? Wanneer je wijst naar anderen kun je hier mijn blog over projecties lezen.

‘Wat je van een ander vindt, mag je aan jezelf geven!’

Heb je een ander nodig?
Zeker hebben we andere mensen nodig. We moeten juist mensen tegenkomen die dit patroon en dit gevoel triggeren. Anders hebben we de mogelijkheid ook niet om er bewust van te worden en het anders te gaan doen. Zo werkt het.
En als je het anders gaat doen, dan geef je jouw eigen kracht niet meer weg. Dan leg je dat niet meer in de handen van iemand anders, maar dan ben je er voor jezelf. Dat geeft weer zelfvertrouwen.
Hebben we een ander nodig voor goedkeuring, nee! Samen overleggen is altijd fijn natuurlijk, een visie van een bewust iemand tegenover wat jij voelt en vindt is altijd fijn. Samen delen en daarna vrij zijn om je eigen keuzes te maken.

Wat heb je zelf nodig?
Wanneer je op het stuk komt ‘niemand begrijpt mij’. Begrijp jij jezelf dan? Weet je wie je bent en ben jij je bewust van jouw eigen gedrag? Wat heb je nodig zodat jij jezelf beter begrijpt, zodat je jezelf ook beter kan uiten vanuit je gevoel, zonder dat het je uitmaakt wat iemand anders daar van vindt?

Wanneer je bewuster wordt van jezelf en jouw patronen gaat jouw zelfvertrouwen groeien. Dat heb je nodig om voor jezelf te zorgen zodat je je veilig voelt bij jezelf. Zodra je daar aan werkt en deze bodem van zelfzorg voedt, heb je geen goedkeuring meer nodig van iemand anders. Dan kies je zelf en dat voelt bevrijdend.

Hier nog een aantal basis dingen die je (dagelijks) nodig hebt om voor jezelf te kiezen en te zorgen:

  1. Slaap
  2. Licht, lekker naar buiten!
  3. Water / gezonde voeding
  4. Rust en ruimte voor jezelf
  5. Beweging (het liefst buiten)
  6. Gelijkgestemde mensen
  7. Kleine uitdagingen uit je comfortzone (daar groei je van)
  8. Reflectie en eerlijkheid

Liefs,

Yvonne van Alphen