Sokken aan of op blote voeten?

We zitten te praten, het is tegen de 30 graden en ik zit op mijn werkkamer in een tuniekje en blote voeten. Ik hou ervan om lekker met blote voeten te lopen. Binnen, buiten op de tegels en op het gras. Heerlijk! Het gevoel met je blote voeten op de aarde vind ik al helend en genieten.

Ze zegt: ik heb op blote voeten gelopen op het gras.
Heerlijk zeg ik tegen haar en wat goed! Maar dan komt het… voor het eerst in 53 jaar heeft zij dit gedaan. Je kunt nu bij jezelf denken, ‘hoe dan?’, maar je mag je voorstellen dat als iemand dit pas na zoveel jaren doet, dat daar iets onder zit.
Sowieso, als je iets van een ander vindt, kijk dan even naar jezelf 😉 een oordeel zegt iets over jou, maar dat is weer een mooi onderwerp voor een volgende blog.

Wat zit eronder?

Heb je een van onderstaande dingen wel eens gehoord van je vader, moeder, opa, oma of op school?

Eet je bord leeg!
Ga eens recht staan!
Je gaat toch niet op je sokken naar buiten!
Alweer dat blauwe vest aan!
Doe maar gewoon!
Hou maar op met huilen, niks aan de hand!

Wat als jij nu vol zit?
Wat als jij staat hoe je wil staan?
Wat als jij op je bloten voeten loopt waar en wanneer jij dat wil?
Wat als je aandoet wat jij zelf wil?
Wat als je gewoon jezelf bent?
Wat als je gewoon mag huilen en je emoties laat stromen?

Wat laat je nu nog bepalen door vroeger?

Ik zal je vertellen dat ik mijn blauwe vest overal aan doe waar ik wil. Ik vind mijn blauwe fleece vest heerlijk. En juist omdat iemand zegt ‘alweer dat vest’ geeft mij een gevoel van kracht, dat ik altijd zelf kan kiezen en bepalen. Dat ik altijd een eigen keuze heb. Heerlijk, niemand gaat mij vertellen wat ik wel of niet mag doen.
Hoe is dat voor jou?
Ik wil je graag uitnodigen om iets van vroeger waarin je je nu nog aanpast, anders te doen. Als is het maar voor even, al doe  je het maar 5 minuten. Gewoon even de ervaring voelen hoe het is om voor jezelf te kiezen. Het is jouw leven, hoe gek is het eigenlijk dat je nu nog zou aanpassen aan wat iemand vroeger zei of wat iemand vindt.

Het is jouw kostbare tijd hier op deze aardbol. Maak er wat van op jouw manier, net zoals ik!

Yvonne van Alphen