Daar zit ze dan tussen stapels vol dozen en een huis wat nog niet af is. Diepe zucht, ze kan wel janken. Hoe doen mensen dat toch, een huis verbouwen, anderen helpen, voor een gezin zorgen en ze lachen en gaan maar door. Hmm.. daar viel het kwartje, dat doet ze zelf ook.

Laat ik je vertellen dat die glimlach met daar achter verborgen tranen omdat het soms gewoon allemaal even te veel is, heel herkenbaar is voor heel veel mensen. Zeker als je altijd heel goed bent in het zorgen voor een ander, zorgen dat een ander het fijn en makkelijker heeft. Wie zorgt er nu voor jou?

Waarom loop je leeg?

Wanneer je uitgeblust bent van je werk, een verbouwing, een trauma wat de kop op steekt, een operatie of weer iemand die moppert wanneer jij niet doet wat ze gewend zijn, dan loop je leeg.

Wat belangrijk is, is om te kijken naar waarom je leeg loopt. Loop je fysiek leeg omdat je veel gedaan hebt of loop je energetisch leeg?

Ergens ga je een grens over en jouw lichaam heeft fysiek waarschijnlijk allang aangegeven van ‘HO, stop!’ Migraine, zere spieren, hoofdpijn, veel onrust… je kent het wel. Waarom ga je dan eigenlijk door?

Mag je rust nemen van jezelf?

Wat voel jij wanneer je rust neemt voor jezelf om op te laden? Voel je je schuldig, nutteloos of ben je bang dat mensen denken dat je niks doet?

‘Lekker toch even niks doen!’ zou je zeggen, vaak nog niet zo gemakkelijk omdat er allerlei overtuigingen aan hangen die jij erop plakt. Een leuke om eens naar te kijken bij jezelf: wat denk en voel je wanneer jij even tijd en ruimte voor jezelf neemt?

Wist je dat je eigenlijk veel liever, leuker en efficiënter bent als je juist even de tijd neemt om op te laden?

En opladen kan in allerlei vormen en manieren:

 • slapen
 • wandelen in de natuur
 • sporten
 • bewust ademen
 • bewust zijn van jouw energetisch systeem
 • een fijn gesprek hebben met een vriendin

Wat als je geen rust neemt?

Jouw lichaam raakt overbelast en jouw systeem staat constant onder stress. Hierdoor wordt de aanmaak van onze zogenaamde geluk hormonen ook minder en kan zelfs stoppen. Vanuit je hersenen (endorfine, dopamine, oxytocine) en je darmen (serotonine). Het gevolg is dat je je onrustig, gestrest of niet happy in je lijf voelt.

Lijkt me niet zo’n gezond idee.

Als je zo door gaat en je krijgt overal last van, dan raak je in een burn-out, of je lichaam zet er echt een halt op en dan moet je veel langer rust nemen dan als je nu 5 minuten rust neem om even op te laden.

Hoe doe ik dat?

Door veel te wandelen, alleen te zijn, lekker in de bank te hangen, te mediteren, waar ik dan ook behoefte aan hebt. Ik laad op door een goed gesprek met lieve mensen om mij heen en mijn geweldige Virtual Assistant Marian, voor een luisterend oor en steun. Ook door al haar hulp, door een hoop randzaken uit handen te nemen binnen Solute, heb ik meer tijd om op te laden zodat ik gezond en helder blijf.

Ik laad op door te sporten, te dansen en te lachen met Sam. Daarbij heb ik gekeken naar mijn eigen overtuigingen die ik had wanneer ik rust nam voor mezelf.

Ik herken ze zo, en jij vast ook:

 • ik ‘moet’ wat doen anders ben ik niet nuttig, een ander moet dat ook
 • ik kan toch niet niks doen want…. dan ben ik egoïstisch
 • ik kan toch niet niks doen want dan ben ik lui of zwak
 • ik kan toch niet niks doen want dan wordt mijn To do list alleen maar groter

Omdat ik groeide en ook mijn vertrouwen in mezelf groeide, vielen al deze overtuigingen weg. Het maakt mij niets uit wat een ander vindt. Het is mijn leven en dat geef ik vorm op mijn manier.

Iemand zei eens… ‘ja maar.. jij heb het zo makkelijk.’ Ik zeg ja mooi toch, daar heb ik kei en kei hard voor gewerkt. En daarbij makkelijk.. soms is het leven totaal niet makkelijk, maar ik kan op die momenten heel goed voor mezelf zorgen en dat is ook door goed rust te nemen en op te laden 😉

Oefening:

 1. Pak een kopje thee of wat water
 2. Ga met jezelf 5 minuten zitten
 3. Ga voelen wat je voelt en schrijf op wat je denkt
 4. Zeg tegen jezelf, het is oké, ik neem mijn rust
 5. Een ongemakkelijk gevoel mag er zijn
 6. Zeg ‘goed gedaan’ tegen jezelf

En oefen dit gewoon elke dag een stukje langer. Ook als je bijvoorbeeld gaat wandelen, wandel eens bewust. Kijk naar de bomen, hoor de vogels en voel de wind over je huid. Heerlijk!

Ben je ook uitgeblust of weet je niet hoe je op moet laden? Je hoeft het niet alleen te doen, je kunt het ook samen doen. Net zo fijn! Zo heb ik het ook altijd gedaan: door samen te werken en zelf te groeien! Boek gerust een gratis sessie, dan kijken we samen wat jij nodig hebt.

Liefs,

Yvonne van Alphen