Wil jij vrij en ontspannen leven, dan heb je bewustwording nodig. Je moet weten wie je bent, hoe jij werkt van binnen en van buiten.
Ik heb daar een leuk verhaal over met onze Sam van de week. Dat vertel ik verderop in mijn blog. En jeetje wat kunnen we veel leren van onze kinderen! Buiten dat zij ons keihard spiegelen, hebben zij nog die frisheid. Tenminste, als je kind mag zijn wie hij/zij is.

Wat heb je nodig voor jezelf?
Hier een aantal punten, kijk maar eens hoe jij hier zelf in staat.

  • Je moet weten wie je bent om te weten wat je wilt
  • Je moet bewust kunnen ademhalen voordat je kunt ontspannen
  • Wanneer je overtuigt bent, zullen dingen niet veranderen
  • Wanneer je met je vinger naar de ander wijst, zal je zelf niet groeien
  • Als je alleen doet vanuit je hoofd, weet je nooit of wat je doet goed is en voelt voor jou
  • Wanneer je niet eerlijk bent naar jezelf, zul je ook niet kunnen helen

Maar een ding tegelijk om mee te beginnen vandaag, en dat is voelen. Jezelf voelen, jouw lichaam, jouw energie en de emoties die stromen in en rondom jou heen.

Ik zag hem lichter worden omdat hij gewoon even zijn emoties kon laten gaan

Wanneer jij niet bewust bent van jezelf, wanneer jij niet weet wie je bent dan blijf je patronen herhalen in je leven. Totdat jij een keer bij jezelf denkt… hey alweer dit zelfde liedje.

Wees gerust, je hoeft niet alles op te zoeken en uit te graven. Pijnlijke stukken die heling vragen in jou komen vanzelf voor je neus op je pad. Maar hoe ga je daar dan mee om emotioneel gezien?

Als je emoties er mogen zijn, zul je zien hoe snel ze kunnen gaan van boosheid en verdriet naar een grote glimlach. Alleen omdat wij dat zo niet geleerd hebben, hebben wij enorm veel opgeslagen aan emoties en trauma’s in ons systeem. Best zwaar om dat heel je leven elke dag mee te sjouwen.

Dat kan anders! Ontspannen, luchtig, licht en vol zelfvertrouwen!

Maar nu even een mooi voorbeeld, weer van onze Sam (4) 😉

“We zaten op de fiets richting mijn moeder. Altijd gezellig, samen handje uitsteken van links naar rechts en rechtdoor, heerlijk. We fietsten voorbij een mooie fontein verder richting mijn moeder.
Sam riep: mama!! Ik wil bij de fontein kijken, waarop ik zei: oh lieverd, daar zijn we net al aan voorbij en ik ga nu niet terug fietsen.
Sam werd boos en verdrietig. Zijn handjes voelde ik op mijn rug en zijn tranen stroomden. Ik zei tegen hem: lieffie, wil je de volgende keer iets eerder zeggen wanneer je even bij de fontein wilt kijken, dan kan mama op tijd stoppen.
“maar ik wil nuuuu!!!”

Ondertussen aangekomen bij mama, was hij nog verdrietig. Ze vroeg wat er was en ik legde uit. Binnen probeerde ze hem af te leiden waarop ik zei: laat hem maar even, laat het maar gaan.
Sam huilde en hiel me stevig vast. Na een paar minuutjes zei hij: mama ik voel me boos en verdrietig en ik wilde zo graag naar de fontein. Waarop ik zei: dat mag lieverd, het is oké, zullen we volgende keer ietsje eerder zijn?
‘ja mama, laten we dat doen.’

Binnen twee seconden was hij klaar, met een big smile stapte hij van mijn schoot af en ging spelen…

Wat is hierin nou zo belangrijk, vraag je je misschien af?
Sam mocht zijn emoties laten stromen, ze mochten er zijn, ze werden geaccepteerd, hij werd gezien, gehoord en geaccepteerd. Ja allemaal in dit moment! Het was er, het stroomde en na een paar minuten was hij geheeld, opgeruimd en weer fris. Er was niks wat bleef hangen of opgeslagen werd in zijn lichaam. Hoe fijn en mooi is dat.

En dat! Gun ik jou ook, dat jij er mag zijn, dat er geluisterd wordt naar jou, dat je gehoord wordt, gezien wordt, geaccepteerd wordt, en dat… begint bij jou en dat jij dit als eerste van jezelf mag. Jezelf zien en horen. Laat maar stromen die tranen, het is oké, alles mag er zijn!

En dan!… voel jij je veel beter, rustiger, ontspannen, vertrouwen groeit en jouw lichaam heelt. En jouw hele zenuwstelsel gaat van overleven naar leven. Dan kun je jezelf zijn en dan voel je je niet meer alleen!

Wanneer je emoties voelt

Ga zitten met jezelf, voel je emoties, bel een dierbare, deel het, zorg voor jezelf! Wees niet bang en vraag hulp wanneer je jezelf hierin wilt ontwikkelen en helen. Je bent niet alleen, nooit!
Dat is een begin voor een stevige basis onder jouw voeten!

Wil je meer lezen over emoties? Lees dan ook even mijn blog ‘Hoe ga je om met emoties’.

Fijne dag en liefs,

Yvonne