Waar begin je als je vast zit en hoe los je dat op?

Daar sta je dan, vast en stil. Je probeert te bewegen maar je kunt geen kant op. Welke kant je op wilt weet je eigenlijk ook niet? Waarom overkomt je dit nu weer, het ging net zo goed. Dat bijna ondragelijke gevoel knaagt en je wilt het weg hebben. Verdorie, je voelt je niet fijn. Op je werk niet, thuis niet, waar wel eigenlijk? Je wandelt buiten in de hoop dat dit knagende gevoel zakt. Je wilt je leven anders, minder aanpassen, doen zoals het hoor… meer jezelf.

Nog steeds sta je vast en je vraagt jezelf af of je links af gaat of rechts af. Moet je überhaupt iets vandaag?

Laat me je helpen…

Wat kun je doen als je vast zit?

Als eerste wil ik je geruststellen. We zitten allemaal wel eens vast. Ik net zo goed. Het wrange gevoel in je maag en even niet weten waar je staat. Alsof je even kwijt bent wat je eigenlijk wist. En hoe dan verder? Als eerste wil ik je vertellen dat het oké is om het even niet te weten, wat je dan ook wilt weten. Daar zit gelijk een lesje geduld bij en dat is dan ook weer mooi meegenomen 😉. Als je even laat bezinken dat het oké is om het even niet te weten zal dat je voor een deel rust brengen. Ik zelf kan me volledig overgeven op dat moment omdat ik een diep vertrouwen voel dat mij de weg wijst waardoor ik de boel de boel kan laten.

Jij kan daar ook komen!

De eerste stap is dus letterlijk tegen jezelf te zeggen: Het is oké om dit te ervaren en om het even niet te weten. Oh wat ben je dan lief voor jezelf! Heel goed! De tweede stap komt wanneer je rustiger bent geworden je je voelt dat je iets mag gaan doen, een keuze mag maken. Dan denk je vast bij jezelf ‘ oh jee wat moet ik kiezen? ‘ En dat is nou precies het punt wat ik je in heel deze blog mee wil geven…

Dit maakt het verschil?

Hoe weet jij dat warm water warm is? Omdat dat zo is? Of weet je dat omdat je ook weet hoe koud water voelt? Wat daar tussen zit is ‘ verschil ‘ . Heel simpel links en rechts, licht en donker, hoog en laag enzovoorts. Hetzelfde geldt voor keuzes. Hoe weet je of je de goede keuze maakt? Dat weet je van te voren niet. De ene keuze kan beter voelen dan de andere maar voelt die keuze dan beter omdat het veiliger is voor je of omdat de keuze echt beter is? Daar kun je dan weer over blijven mijmeren, of je kunt beiden opties proberen. Als je eerst links af gaat en je voelt nee dit is niet oké dan ga je rechts. Als je rechts gaat en voelt yes dit is het dan ben je daar. Maar wie weet is dat voor even en ga je links, of misschien wel rechtdoor…

Wat ik je wil leren

Lekker onsamenhangend hè die keuzes…
Wat ik je dus wil leren is dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Maar door te proberen je in ieder geval leert welk gevolg een keuze heeft. Je hebt het dan geprobeerd en wie weet waar je dan uitkomt.

 De clou in keuzes maken zit hem dus nog niet zozeer in de keuze maar in het proberen. Door te doen!

Waar loop jij vandaag op vast? Laat het me hieronder weten.

Liefs,

Yvonne van Alphen
Solute